Продукти:
- 500 г червен, кромид лук;
- 2 с.л. олио;
- 1 с.л. краве масло;
- 50 г захар;
- 1 с.л. мед;
- 50 мл винен оцет;
- 50 мл балсамико оцет;
- 50 мл червено вино;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне:
- Почитеният и нарязан на полумесеци лук, задушете в мазнината (олио и масло). Когато лукът поомекне, добавете сол на вкус.
- Карамелизирайте захарта в малка тенджерка. Отдръпнете тенджерката от котлона и добавете двата вида оцет и виното. Добавяте внимателно, като държите ръцете и лицето на разстояние, тъй като от смесването на съставките с различна температура (горещо-студено) се получава реакция.
- Върнете тенджерката на котлона. Добавете лъжица мед и бъркайте, докато съставките се смесят напълно.
- Добавете към задушения лук, карамелената течност. Варете на слаб огън до сгъстяване.
- Опитайте сладкото и според вашите вкусови предпочитания добавете сол, оцет или мед.
- Сгъстеният и карамелизиран лук поставете в цедка и изчакайте около 10-15 минути, за да се отцеди излишната мазнина.
- Получава се около 300 г сладко от лук, което можете да сипете в кутийка с херметически капак и да го съхраните за около месец в хладилника.
- Сервирайте с резен сирене и рукула.
Добър апетит!







Няма отговори на "Сладко от лук"