Сладко от лук

Продукти:

  • 500 г червен, кромид лук;
  • 2 с.л. олио;
  • 1 с.л. краве масло;
  • 50 г захар;
  • 1 с.л. мед;
  • 50 мл винен оцет;
  • 50 мл балсамико оцет;
  • 50 мл червено вино;
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне:

  1. Почитеният и нарязан на полумесеци лук, задушете в мазнината (олио и масло). Когато лукът поомекне, добавете сол на вкус.
  2. Карамелизирайте захарта в малка тенджерка. Отдръпнете тенджерката от котлона и добавете двата вида оцет и виното. Добавяте внимателно, като държите ръцете и лицето на разстояние, тъй като от смесването на съставките с различна температура (горещо-студено) се получава реакция.
  3. Върнете тенджерката на котлона. Добавете лъжица мед и бъркайте, докато съставките се смесят напълно.
  4. Добавете към задушения лук, карамелената течност. Варете на слаб огън до сгъстяване.
  5. Опитайте сладкото и според вашите вкусови предпочитания добавете сол, оцет или мед.
  6. Сгъстеният и карамелизиран лук поставете в цедка и изчакайте около 10-15 минути, за да се отцеди излишната мазнина.
  7. Получава се около 300 г сладко от лук, което можете да сипете в кутийка с херметически капак и да го съхраните за около месец в хладилника.
  8. Сервирайте с резен сирене и рукула.

Добър апетит!

sladko ot luk 1

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Няма отговори на "Сладко от лук"

    Напишете отговор

    Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.