Домашен козунак

Рецептата за домашен козунак, която споделям с вас е изпробвана в течение на няколко години и винаги резултатът е отличен. Като условието е да използвате купа с херметически капак на Tupperware.

Защо точно купа Tupperware!? Заради материалите, изработката и свойствата, които притежава!

Домашен козунак

Продукти:

  • 1 кг брашно;
  • 250 мл прясно мляко;
  • 6 яйца;
  • 300 г захар;
  • 1 пакетче суха мая;
  • 250 мл мазнина (масло, олио, мас);
  • есенции – според вашия вкус (ванилия, ром);
  • добавки – лимонови корички, орехи, бадеми, стафиди, боровинки, локум, шоколад – според вашите предпочитания.

Съвет за начинаещи: прясното мляко, яйцата и мазнината, трябва да са със стайна температура.

Начин на приготвяне:

  1. Пресейте брашното в купа Tupperware;
  2.  Добавете към брашното мазнината, разбитите яйца и захар, млякото, маята и накрая есенциите;
  3. Разбъркайте със шпатула докато всички съставки се смесят и поемат брашното;
  4. Затворете капака на купата и я оставете на топло, за да втасва. Не е необходимо да наглеждате какво се случва и дали е готово. Когато капакът на купата се отвори, тестото е втасало.
  5. Съберете леко с шпатулата втасалото тесто и затворете отново купата. Сега втасва за втори път. Отвори ли се капакът, отново съберете леко тестото с шпатула и затворете. Втасва трети път.
  6. След като е втасало три пъти тестото, го извадете от купата и разделете на части, взависимост дали ще правите малки козуначета във форма за мъфини или ще сплитате един цял (или два по-малки).
  7. Към отделните части от тестото добавете локум, стафиди, боровинки. Оформете козуначетата/козунакът, отгоре намазете с жълтък и поръсете обилно с ядки и захар.
  8. Оставете козуначетата/козунакът да втасат още веднъж за около 30 минути до час, след което печете на 200 градуса, за 45 минути или докато придобие златиста коричка.

Добър апетит!
Domashen kozunak

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Няма отговори на "Домашен козунак"

    Напишете отговор

    Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.