Рецептата за домашен козунак, която споделям с вас е изпробвана в течение на няколко години и винаги резултатът е отличен. Като условието е да използвате купа с херметически капак на Tupperware.
Защо точно купа Tupperware!? Заради материалите, изработката и свойствата, които притежава!
Домашен козунак
Продукти:
- 1 кг брашно;
- 250 мл прясно мляко;
- 6 яйца;
- 300 г захар;
- 1 пакетче суха мая;
- 250 мл мазнина (масло, олио, мас);
- есенции – според вашия вкус (ванилия, ром);
- добавки – лимонови корички, орехи, бадеми, стафиди, боровинки, локум, шоколад – според вашите предпочитания.
Съвет за начинаещи: прясното мляко, яйцата и мазнината, трябва да са със стайна температура.
Начин на приготвяне:
- Пресейте брашното в купа Tupperware;
- Добавете към брашното мазнината, разбитите яйца и захар, млякото, маята и накрая есенциите;
- Разбъркайте със шпатула докато всички съставки се смесят и поемат брашното;
- Затворете капака на купата и я оставете на топло, за да втасва. Не е необходимо да наглеждате какво се случва и дали е готово. Когато капакът на купата се отвори, тестото е втасало.
- Съберете леко с шпатулата втасалото тесто и затворете отново купата. Сега втасва за втори път. Отвори ли се капакът, отново съберете леко тестото с шпатула и затворете. Втасва трети път.
- След като е втасало три пъти тестото, го извадете от купата и разделете на части, взависимост дали ще правите малки козуначета във форма за мъфини или ще сплитате един цял (или два по-малки).
- Към отделните части от тестото добавете локум, стафиди, боровинки. Оформете козуначетата/козунакът, отгоре намазете с жълтък и поръсете обилно с ядки и захар.
- Оставете козуначетата/козунакът да втасат още веднъж за около 30 минути до час, след което печете на 200 градуса, за 45 минути или докато придобие златиста коричка.
Добър апетит!







Няма отговори на "Домашен козунак"