Тест за чистотата на вашата еко бутилка

Еко бутилките на Tupperware са произведени от висококачествена пластмаса. Структурата й е много плътна и затова трудно се задържат остатъци от храна и напитки по нея. Ако се задържат, то лесно се почистват.

Ключовата дума е „почистване“. Всяка еко бутилка се нуждае от периодочно основно почистване, което не означава изплакване със препарат за съдове или пускане в съдомиялната. По тези начини еко бутилката се почиства отвън, но отвътре все още остават частици от напитките. Всяка непочистена частица е храна за микроби и бактерии, а от тях се получава специфичният аромат на „блатясало“.

Проверете чистотата на вашата еко бутилка, като я разгледате внимателно срещу дневната светлина, търсете малки, потъмнели петънца по дъното и по стените, най-вече по гънките отвътре. На снимката петното, което забелязах е в зеленото кръгче.

Eko botilka Tupperware petno

Увийте чист, бял памук на дълга бъркалка или пръчка (снимка 1), навлажнете памука и почистете петното. Ето резултата при мен, след почистване на петното (снимка 2):

Barkalka Tupperware s pamukMrasotiata e pochistena

 

 

 

 

 

За основното почистване на еко бутилката съм се спряла на дълга четка с мека гъба (има я в много магазини – т.нар. Китайски молове, Немските магазини, в ДМ и т.н. водят се като четки за почистване на чаши от шампанско). Ако гъбата е по-голяма изрежете я внимателно с ножица до необходимият ви размер. Сипете почистващ препарат за съдове в еко бутилката, добавете малко топла вода и разклатете, за да се получи пяна, след което търкайте по всички ръбове отвътре с четката около минута. Изплакнете с чиста вода и сложете почистената бутилка на сушилката с гърлото надолу. Когато бутилката изсъхне я приберете без да завинтвате капачката, за да може да се проветрява.

 

Почистихте еко бутилката, но все още не сте приключили, остана капачката. Много често тя е по-мръсна от бутилката, тъй като обикновено хапваме нещо и отпиваме, така по ръбовете на капачката се задържа храна. Тук петното си лични лесно, но не подценявайте и винтовите нарези.

Kapachka Tuppeware s petno

 

Отново тествайте с чист, бял памук. Аз изполвам клечки за уши. Ето и резултата, след като прекарах клечката по улейте на капачката.

Pochistane s klechka za ushi na kapachka Tupperware

От опит не препоръчвам почистване с четка с твърди косми. Причините са две – не се почистват петната и се надрасква пластмасата, което автоматично води до задържане на бактерии и микроби. За да си го представите снимах еко бутилката на моя дечко след 4 години в училищната раница. Определено пластмасата не е твърда и подлежи на надраскване, за разлика от бебешките шишета, които от твърда пластмаса и се чистят с четка с твърди косми.

Kapachka Tupperware nadraskana

Butilka Tupperware nadraskana

 

 

 

 

 

 

 

Показаното по-горе почистване на еко бутилката го правя веднъж в седмицата или при необходимост. Като цяло можете поне няколко дни само да изплаквате бутилката и да я ползвате отново.

Не изхвърляйте еко бутилките си, а ги почиствайте старателно. Те ще ви служат дълги години.

А аз лично с нетърпение очаквам новите еко бутилки на Tupperware в България. Изглеждат ми лесни за почистване, с гладкия си дизайн и широко гърло.

Eko butilka Tupperware nova

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Няма отговори на "Тест за чистотата на вашата еко бутилка"

    Напишете отговор

    Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.